Frozen shoulder
Frozen schoulder (stijve schouder)
Frozen shoulder kenmerkt zich door bewegingsbeperking in de schouder die al een tijdje aanwezig is. Zo zijn met name bovenhandsbewegingen opzij, draaibewegingen in de schouder en schouderbewegingen achter de rug beperkt.
Wie lopen er risico?
-
Relatief meer vrouwen dan mannen
-
Het begint meestal tussen het 40e en 65e levensjaar
-
Naar schatting 10 à 20% van de patiënten is diabeticus
-
Andere factoren die aanleg geven tot: een periode van gedwongen immobiliteit, hyper theroidism, cardiovasculaire ziekten (bloedvaten), clinische depressie, Ziekte van Parkinson
Oorzaken van een frozen shoulder
Een Frozen shoulder kan door verschillende redenen ontstaan. Soms is de aanleiding van de frozen shoulder niet duidelijk. Wel is duidelijk dat er een ontsteking in het kapsel ontstaat dat voor de verminderde bewegelijkheid zorgt. Als de schouder lang niet bewogen wordt (dit gebeurd vaak na een breuk van de arm of operatie) is de kans aanwezig dat er een frozen shoulder ontstaat. 1/3 van de gevallen heeft iemand aan beide schouders een frozen shoulder.
Drie fases
-
Freezing:
Bewegingsvrijheid neemt steeds verder af en de pijn neemt toe. -
Frozen:
De pijn wordt minder maar de bewegelijkheid is beperkt en neemt niet toe. -
Thawing:
De bewegelijkheid neemt geleidelijk steeds verder toe.
Fysiotherapie en Frozen shoulder:
Het is nou eenmaal een feit dat bij een frozen shoulder het herstel lang kan duren. De fysiotherapeut kan in eerste instantie een frozen shoulder voorkomen bij bijvoorbeeld een armbreuk. Verder kunnen we zodra de frozen shoulder aanwezig is het herstelproces proberen te versnellen door gewrichtsmobilisaties, losmaken van de spieren en door oefeningen.
Maak direct een afspraak
Bij ons kunt u op drie manieren een afspraak maken!

Onze voorkeur gaat uit naar het maken van een afspraak online.

Voor vragen of het maken van een spoed afspraak bel of WhatsApp naar +31850041428

Stuur een mail naar info@fysio2you.nl